Al sinds 2005
dagelijks bijgewerkt
1.200.000 mensen
bezoeken ons per jaar
Eerlijk vergelijken
volledig onafhankelijk

De bankspaarhypotheek

Wat is een bankspaarhypotheek?

Een bankspaarhypotheek is een nieuwe hypotheekvorm die nog niet zo lang bestaat. Op 1 januari 2008 is de Wet Banksparen ingevoerd. Deze wet maakt het mogelijk om met bancaire producten belastingvrij te sparen voor de aflossing van de hypotheek. Dit was voorheen alleen mogelijk met verzekeringsproducten (kapitaalverzekering eigen woning).

De bankspaarhypotheek bestaat uit een combinatie van een hypothecaire lening en een geblokkeerde spaarrekening (SEW: Spaarrekening Eigen Woning) of een beleggingsrekening (BEW: Beleggingsrecht Eigen Woning). Tijdens de looptijd van de hypotheek wordt er niet afgelost. Er wordt echter wel maandelijks een bedrag op de bankspaarrekening of beleggingsrekening gestort. Aan het einde van de looptijd kan de lening eventueel afgelost worden met de opgebouwde waarde op de rekening.

De bankspaarhypotheek is enkele jaren zeer populair geweest. Maar daar de verplichte annuitaire aflossing van nieuwe hypotheken vanaf 2013 is daar gedeeltelijk een einde aan gekomen. Nieuwe huizenkopers kunnen vanaf 2013 geen gebruik meer maken van de bankspaarhypotheek, anders hebben zij geen recht op hypotheekrenteaftrek. Voor bestaande hypotheekhouders van vóór 2013 wordt een eventuele bankspaarhypotheek fiscaal wel gerespecteerd. Zij behouden dus hypotheekrenteaftrek, ook al hebben ze een bankspaarhypotheek.

Overzicht van de meest voorkomende hypotheekvormen
Overzicht van de actuele hypotheekrentes
Meer informatie over banksparen

Gratis kennismaken

Hypotheekexpert helpt u graag

De beste hypotheek kiezen is niet eenvoudig. Er zijn meer dan 500 mogelijkheden... Een expert van NHP helpt u graag en goed. Als kennismaking u kunt 30 minuten gratis sparren.

Plan een afspraak
Gratis en vrijblijvend!

Hulp door experts van